Tipuri de radiografii dentare utilizate în stomatologie

  • Info Utile   •   22 Noiembrie, 2019

Radiografiile dentare sunt necesare pentru identificarea anumitor carii dentare, a măselelor de minte în fază incipientă, a pierderilor osoase sau a diferitelor afecțiuni ce nu pot fi observate cu ochiul liber.
În funcție de simptome și de afecțiunile investigate, medicul stomatolog poate solicita unul din tipurile de radiografii de mai jos:

  • Radiografia Retroalveolară – evidențiază dintele în totalitate, respectiv coroana, rădăcina și osul maxilarului precum și până la trei dinți alăturați celui vizat direct pe mandibulă sau pe maxilar.

  • Radiografia Panoramică – expune ambele arcade dentare, sinusurile maxilare sau canalele mandibulare și permite observarea poziției dinților apăruți sau a celor emergenți precum și detectarea anumitor afecțiuni.
  • Radiografia Ocluzală – vizează întreaga arcadă dentară, împreună cu maxilarul superior și mandibula și permite detectarea dinților crescuți în plus, a fracturilor osoase și chiar prezența chisturilor sau a abceselor de mare profunzime.
  • Radiografia Bite-wing – presupune o expunere cu înregistrare intraorală și permite detectarea cariilor dentare în zona de contact a dinților, sub plombe sau a cariilor localizate doar în smalțul dentar.
  • Proiectii Cefalometrice – acestea evidențiază întregul craniu și permit examinarea dinților în raport cu maxilarul și profilul pacientului, fiind deosebit de utile în ortodontie.
  • Sialografia – permite evidențierea glandelor salivare cu ajutorul substanțelor de contrast, ajutand astfel diagnosticarea unor afecțiuni specifice glandelor salivare.
  • Tomografia Computerizată Dentară – permite înregistrarea structurilor mandibulare și maxilare într-o singură captură, imaginea fiind reconstruită fără distorsiuni, măriri, micșorări și suprapuneri ceea ce permite măsuratori precise ale relațiilor dintre țesuturi: distanțe, suprafețe, volume, densități osoase. Ca urmare a preciziei datelor oferite, acest tip de investigație se utilizează în implantologie, endodonție și chirurgie buco-maxilo-facială.

Vrei sa afli mai multe despre radiografiile dentare? Programează o vizită la Clinica Stomatologică Diana Smile și împreună vom analiza opțiunile de tratament și ingrijire pe care le ai la dispozitie, inclusiv radiografiile dentare. 

Distribuie acest articol și celor dragi ție!