Tipuri de radiografii dentare utilizate în stomatologie

  • Info Utile   •   22 Noiembrie, 2019

Radiografiile dentare sunt necesare pentru identificarea anumitor carii dentare, a măselelor de minte în fază incipientă, a pierderilor osoase sau a diferitelor afecțiuni ce nu pot fi observate cu ochiul liber.
În funcție de simptome și de afecțiunile investigate, medicul stomatolog poate solicita unul din tipurile de radiografii de mai jos:

  • Radiografia Retroalveolară – evidențiază dintele în totalitate, respectiv coroana, rădăcina și osul maxilarului precum și până la trei dinți alăturați celui vizat direct pe mandibulă sau pe maxilar.

  • Radiografia Panoramică – expune ambele arcade dentare, sinusurile maxilare sau canalele mandibulare și permite observarea poziției dinților apăruți sau a celor emergenți precum și detectarea anumitor afecțiuni.
  • Radiografia Ocluzală – vizează întreaga arcadă dentară, împreună cu maxilarul superior și mandibula și permite detectarea dinților crescuți în plus, a fracturilor osoase și chiar prezența chisturilor sau a abceselor de mare profunzime.
  • Radiografia Bite-wing – presupune o expunere cu înregistrare intraorală și permite detectarea cariilor dentare în zona de contact a dinților, sub plombe sau a cariilor localizate doar în smalțul dentar.
  • Proiectii Cefalometrice – acestea evidențiază întregul craniu și permit examinarea dinților în raport cu maxilarul și profilul pacientului, fiind deosebit de utile în ortodontie.
  • Sialografia – permite evidențierea glandelor salivare cu ajutorul substanțelor de contrast, ajutand astfel diagnosticarea unor afecțiuni specifice glandelor salivare.
  • Tomografia Computerizată Dentară – permite înregistrarea structurilor mandibulare și maxilare într-o singură captură, imaginea fiind reconstruită fără distorsiuni, măriri, micșorări și suprapuneri ceea ce permite măsuratori precise ale relațiilor dintre țesuturi: distanțe, suprafețe, volume, densități osoase. Ca urmare a preciziei datelor oferite, acest tip de investigație se utilizează în implantologie, endodonție și chirurgie buco-maxilo-facială.

Vrei sa afli mai multe despre radiografiile dentare? Programează o vizită la Clinica Stomatologică Diana Smile și împreună vom analiza opțiunile de tratament și ingrijire pe care le ai la dispozitie, inclusiv radiografiile dentare.