Membrana PRF și rolul ei în vindecarea postchirurgicală

 • Info Utile   •   24 Septembrie, 2019

Membrana PRF reprezintă un material de vindecare autolog obținut printr-o tehnologie bazată pe activarea plachetelor sangvine ale pacientului. Rolul membranei PRF este acela de a accelera procesul de vindecare postoperatorie, de a contribui la regenerarea țesuturilor fără niciun fel de efecte secundare și de a diminua riscul infecțiilor postoperatorii.

Cum se obține membrana PRF

Plasma bogată în trombocite – PRF (Platelet Rich Fibrin) – se obține dintr-o probă de sânge a pacientului recoltată înaintea procedurii chirurgicale. După recoltare, proba de sânge este centrifugată ceea ce conduce la separarea plasmei de concentratul trombocitar. Concentratul astfel obținut se transformă în membrană naturală și se aplică direct în zona grefată. Plasma rezultată în procesul de centrifugare de asemenea se poate folosi pentru hidratarea suprafeței operate.

Membranele PRF astfel obținute, sunt bogate în factori de creștere ce sunt eliberati treptat în primele zile după intervenție. Factorii de creștere sunt cunoscuți pentru rolul lor osteo-inductiv (accelerarea formării osului), pentru stimularea vindecării postoperatorii prin accelerarea angioneogenezei (formarea de noi vase de sânge) și prin aportul de factori nutriționali.

A-PRF și I-PRF 

A-PRF presupune obținerea biomaterialului folosind doar materialul propriu al pacientului, respectiv sângele, fara adăugarea altor compuși.

I-PRF reprezintă varianta îmbogățită cu leucocite ce garantează acțiunea imună (de prevenire a infecțiilor), factori de creștere și numeroase alte celule.

Aplicabilitatea membranei PRF în chirurgia dento-alveolară 

 • Sinus Lifting
  In cazul operațiilor pentru ridicarea sinusurilor, membrana PRF contribuie prin densitate și rezistență la structurarea grefei osoase, mai ales în cazul sinusurilor maxilare.
 • Implanturi Dentare
  În cazul implanturilor dentare inserate imediat post-extracțional, membrana PRF contribuie la vindecarea post-extracțională prin stimularea osteointegrării implantului, prin limitarea resorbției osoase și reducerea riscului apariției perforărilor vestibulare și a dehiscențelor.

 • Adiții osoase
  Membrana PRF folosită în amestec cu materiale de adiție stimulează agregarea celulelor nutriționale de materialul de grefă osoasă și astfel contribuie la neovascularizare (formarea vaselor noi de sânge ce vor vasculariza și susține regenerarea osoasă ghidată) și implicit la osificarea rapidă a grefei.

 • Tratamentul parodontozei
  În cazul tratamentului parodontozei, memebrana PRF prin conținutul ridicat de trombocite joacă rolul de agent biologic ce asigură legătura dintre componentele osoase sau legătura cu grefa gingival acționând totodată și ca un gel protector al zonei operate.
 • Vindecarea plăgilor
  Membrana PRF previne infecţiile post-operatorii și totodată reface structura anatomică a pacientului apropiată de cea naturală.

La Diana Smile poți beneficia de această tehnică reparatorie revoluționară ce permite folosirea eficientă a resurselor proprii ale organismului cu rezultate deosebite în chirurgia dento-alveolară ca urmare a rolului stimulator în regenerarea țesuturilor moi și osoase, fără efecte secundare.